Nederlands Lakeland Terrier Forum

Hét forum voor liefhebbers van de Lakeland Terrier.
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Belangrijke medische informatie

Ga naar beneden 
AuteurBericht
*joy*
Admin
avatar


BerichtOnderwerp: Belangrijke medische informatie   18/3/2011, 20:54

Gevaarlijke en giftige stoffen en algemene weetjes over voeding

Ga nooit direct na de maaltijd met je hond lopen, rennen of spelen. Je vraagt daarmee om een maagtorsie (maagkanteling) van het dier die tot een uiterst pijnlijke dood kan leiden. Laat hem dus rustig een uurtje spijsverteren.

Als uw hond iets giftigs heeft gegeten, en u bent er dadelijk of binnen de 2 uur bij dan moet u uw hond laten braken. Maar bel eerst uw dierenarts, hij/zij zal u zeggen wat u moet doen. Als u uw hond moet laten braken, vergewis u er dan van of het wel aangeraden is dit te doen. Laat hem niet braken in volgende gevallen :

* meer dan 2 uur na het innemen van het gevaarlijk/giftig product

* wanneer de substantie een zuur, alkali, solvent of petroleum product is, want het doet evenveel schade in het naar boven komen als in het naar beneden gaan

* wanneer uw hond comateus is of depressief.

De volgende lijst bevat giftige stoffen en planten die in huis gevonden worden (niet volledig)
Giftige stoffen die in huis en tuin gevonden worden :

* schoonmaak en ontsmettingsmiddelen

* ontstoppers

* bleekmiddelen

* wasmiddelen

* motteballen

* aceton ( dissolvent)

* deodorant, shampoo, parfums

* zonnemelk en andere schmink producten

* alle medicijnen tenzij voorgeschreven (raadpleeg uw arts)

* sigaretten en andere tabaksproducten

* lucifers

* aansteker benzine

* anti vries middelen (ethylene glycol)

* insecticides

* meststoffen

* rattenvergif

* terpentyn, kerosine, boenwas, benzine, verf, verfverdunner

* lood

giftige planten :

* amaryllis

* azalea

* begonia

* chrysanten

* alle bessen

* marihuana

* paddestoelen

* nootmuskaat

* oleander

* rododendron

* rabarber

* spinazie

* en nog vele andere

Giftige voeding :

* CHOCOLADE : bevat caffeine en ombromine , twee bestanddelen die door de hond zijn verteringsstelsel niet worden verteerd; deze bestanddelen blijven door de hond zijn verteringsstelsel gaan in een eindeloze cirkel die de hond uiteindelijk vergiftigt. De verschillende types chocolades bevatten verschillende hoeveelheden van deze stoffen. Melkchocolade is het minst giftig, pure chocolade is zeer giftig. Dit geld ook voor cola, koffie en thee.

* Tafelresten die vermeden dienen te worden, eend, wildbraad, varken- en kalfsvlees zijn allen te vet voor het spijsverteringssysteem van de hond. Gekruid voedsel en hesp brengen een hondenmaag van streek. Gekookte kip-, kalkoen- of steakbeenderen zijn allen te broos en scherp.

* Rauwe vis; “zalm vergiftigingsziekte” krijgen ze als ze rauwe met parasieten besmette vis eten uit beken of rivieren.

* Uien (Ajuinen) : rauw, gekookt of gedroogd hebben een toxisch effect op hond en kat.

* Amandelen, abrikozen, avocado's , look, paddestoelen, nootmuskaat, perziken, rabarber, spinazie, aardappel en tomaten en de bladeren van deze.

* Alle alcohol houdende dranken

* Plastiekverpakkingen en aluminiumfolie. Honden eten dit soms op vanwege voedselresten die hieraan hangen. De verpakking en folie kan verstikking, of darm en maagverstoppingen veroorzaken, met interne bloedingen als gevolg.

* Noten : walnoten zijn giftig voor honden en moeten vermeden worden. In het bijzonder is er een schimmel die veelvoorkomend is bij walnoten (vooral bij natte dode walnoten) en die ernstige periodes van ziekte kunnen voortbrengen. Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.

* Pinda's zijn vergif voor honden

* Aardappelen : aardappel vergiftiging komt zowel bij mens als hond voor. Rauwe aardappelen, zeker aardappelschillen, spruiten zijn zeer giftig voor de hond.

Opmerking ; gekookte of gepureerde aardappelen zijn goed voor de hond, zelfs vrij voedzaam en verteerbaar. Let wel op NIET gekruid!!

* Kalkoenhuid word veronderstelt om acute pancreatis bij honden te veroorzaken.

* Rauw varkensvlees ; geef het nooit, i.v.m de ziekte van Aujesky ( Pseudo Hondsdolheid )

* Melk ; werkt laxerend


Ook opletten bij koud weer :

* onderkoeling. Als uw hond wordt blootgesteld aan extreme koude, of het is zowel koud en nat voor langere periodes , dan is er kans op onderkoeling. Als uw hond zijn temperatuur zakt onder 34°C bel dan uw dierenarts. Kleine of kortharige honden moeten een trui aandoen als ze in zeer koud weer naar buiten gaan. Kijk of uw hond niet bibbert of ongemakkelijk is als hij buiten is in de winter.

* Bevroren ketting brandwonden. Honden die een metalen slipketting of ketting dragen en die buiten in de vrieskoude nog dragen kunnen brandwonden krijgen aan hun huid.

* Chemicalien om ijs te smelten, evenals strooizout , beiden gebruikt om straten, voetpaden, opritten ijsvrij te maken, kunnen ernstige brandwonden veroorzaken op de pads van uw hond. Als uw hond aan deze produkten word blootgesteld reinig zijn poten dan zeer zorgvuldig!! Zie ook dat hij er niet van eet!!!

* Anti-vries. Antivries of ethyleen glycol is aantrekkelijk voor honden en katten vanwege zijn zoete smaak. Als uw huisdier dit heeft binnengespeeld zelfs een kleine hoeveelheid, BEL DAN ONMIDDELLIJK UW DIERENARTS !

Warm weer :

* zonneslag, hitteslag. Honden die in een slecht of niet geventileerd voertuig of andere afgesloten ruimte bevinden in de vlakke zon, of op een zeer hete dag, riskeren uitputting vanwege de hitte of een hitteslag. Andere oorzaken kunnen zijn, zware inspanningen bij warm weer, gebrek aan drinkwater of onvoldoende schaduw. De tekenen dat uw hond last heeft van de hitte zijn snelle moeilijke ademhaling, een lichaamstemperatuur boven 39.°C, extreem kwijlen, helder rode tong en tandvlees, mogelijk braken en diarree en/of comateus of onbeantwoord gedrag . Let op : voor honden is een graad of 22 al erg warm, houd daar rekening mee met wandelen ( niet gaan fietsen met deze temperaturen !!! )

Edit: verduidelijkt dat 'ajuinen' uien zijn. grin  - Joy, 07-08-2013


Laatst aangepast door *joy* op 7/8/2013, 15:39; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
http://muppetbailey.blogspot.com/
*joy*
Admin
avatar


BerichtOnderwerp: Re: Belangrijke medische informatie   18/3/2011, 21:01

DIERGENEESKUNDIGE HULP

Thermometer
Bijna alle ernstige aandoeningen gaan gepaard met een verhoging der lichaamstemperatuur.
Wanneer je hond een suffe indruk maakt, lusteloos uit zijn ogen kijkt en er ziek uitziet, is het verstandig zijn temperatuur op te nemen.
Neem hiervoor moet een normale of digitale thermometer die aan het uiteinde met wat vaseline is ingesmeerd en breng die gedurende 1 tot 2 minuten rectaal in.
Natuurlijk denk je er wel aan eerst de thermometer af te slaan.
Verstandiger is het een moderne digitale thermometer te gebruiken.

De normale temperatuur bij de hond varieert rond de 38.5 graden Celsius. Een opgewonden hond kan iets verhoging hebben die verder niet van belang is, evenals wanneer de hond een lange reis achter de rug heeft.

Consulteer de dierenarts wanneer de temperatuur meer dan één graad verhoogd is.

Kleine Kwalen
Er komen allerlei geringe aandoeningen bij onze honden voor die gemakkelijk door de eigenaar te behandelen zijn.

Het is daarom van belang dat je een kleine huisapotheek aanlegt - eventueel in overleg met de eigen dierenarts - en deze op een dusdanige plaats in huis houdt dat de kinderen er niet bij kunnen. De volgende middeltjes mogen in een dergelijke apotheek aanwezig zijn:
1. Laxeermiddel
2. Antidiarree tabletten
3. Antibraakmiddel
4. Oog en oorwater - oogzalf
5. Wondzalf of spray

Alle hier besproken producten hebben een gebruiksaanwijzing met de juiste dosering vermeld op de verpakking, zodat dit geen problemen hoeft op te leveren.

Ook is het verstandig thuis een telefoonnummer van de dierenarts en zijn spreekuren op een voor iedereen duidelijke plaats op te hangen.

Symptomen waarop je moet letten, zijn die welke afwijken van het normale gedragspatroon van de hond.
Een levenslustige hond die vrij plotseling lusteloos wordt of regelmatig aan zijn kop begint te krabben of met zijn hoofd over de vloer begint te schuiven heeft net zo goed speciale aandacht nodig als de hond die geen eetlust meer heeft, veel drinkt of maagdarmstoornissen vertoont zoals braken en diarree.

De lichaamstemperatuur geeft meestal een goede aanwijzing betreffende de ernst van de situatie. Iedere temperatuur beneden 38.0 C en boven 39.0 C moet je goed in de gaten houden.
Wanneer je de temperatuur van een hond opneemt moet de hond stevig vastgehouden worden. Je brengt nu de thermometer enkele centimeters in het rectum, nadat het uiteinde is ingesmeerd met wat vaseline.

Medicijnen ingeven
Moet je medicijnen, vitaminen of mineralen door voer of drinkwater mengen, dan is het verstandig je ervan te overtuigen, dat alles door de hond wordt opgenomen.
Het ingeven van pillen of tabletten kan nog wel eens problemen opleveren. Verberg ze in een favoriet stukje voedsel.
Wanneer je eerst enkele stukjes geeft zonder pillen of poeders zal het wel lukken.
Gaat het niet op deze manier, zet de hond dan in een hoek of neem hem tussen je knieën, zodat hij je niet kan ontglippen en deponeer de tabletten achterop zijn tong, na rustig zijn mond te hebben geopend.
Met je vinger achter in zijn keel kun je nu een slikbeweging opwekken, waarna je zijn mond een tijdje gesloten moet houden.
Deze slikbewegingen zijn ook op te wekken door na het sluiten van de mond de halsstreek te masseren in de richting van de maag, met duim en wijsvinger.
Sommige honden zijn hierbij echter zeer geslepen, dus let er vooral goed op dat de hond de tablet of capsule inderdaad heeft doorgeslikt en niet na een tijdje in een hoek van de kamer laat vallen.
Vloeibare medicijnen worden vaak gemakkelijker ingenomen.
Ook poeders kun je op de tong van de hond deponeren, liefst zover mogelijk achter in de mond.

Anaal klieren
Een hond bezit twee knikkergrote anaalklieren aan weerszijden van de anus.
Als gevolg van de passage van de ontlasting langs deze klieren worden ze regelmatig geledigd. Ook wanneer honden - zoals ze dat vroeger in het wild deden - hun gebied afzetten of angstig zijn kunnen ze spontaan de anaalklieren legen.
Gebeurt dit om een of andere reden niet, dan vullen de anaalklieren zich met een vies stinkende vloeistof en kunnen ze zelfs ontstoken raken.
Als duidelijk symptoom kun je dan aan de hond vaak het zgn. sleetje rijden waarnemen. Ook zal de hond zijn anus regelmatig likken.
Deze klieren kan de dierenarts vrij simpel behandelen, ze worden inwendig uitgedrukt.
Wanneer je hieraan geen aandacht schenkt ontstaan er vaak huidklachten door een allergische reactie als gevolg van het ontstoken materiaal dat uit de anaalklieren.
Komt er dan nog een vlooienbeet bij is de reactie helemaal ellendig. Hij blijft bijten en krabben, soms tot bloedens toe. Dus snel wat aan laten doen.

Oorontsteking
We maken een onderscheid tussen de ontsteking in de uitwendige en de inwendige gehoorgang.
Ook is er een verschil in wijze van ontstaan. Zo kan de ontsteking een parasitaire (oormijt) of een bacteriële oorzaak hebben.

Symptomen: de hond krabt zijn oren of slaat er zelfs mee op de grond, waardoor een bloeduitstorting tussen oorschelp en oorhuid kan ontstaan, het bloedoor.
Dit laatste moet je zeker door de dierenarts laten behandelen anders ontstaat er een schrompeloor.

Vaak stinken de oren en is een vrij stevige, bruinachtige substantie in de uitwendige gehoorgang waar te nemen.
Behandeling: spoelen met een oorreiniger en nabehandelen met een goede oorzalf.

De gehoorgang kun je schoonmaken met een wattenstokje, maar ga niet te diep.

Chronische gevallen dienen door de dierenarts te worden behandeld.

Aandoeningen van de luchtwegen

De ziekten van de ademhalingsorganen worden bij de hond in feite veroorzaakt door de menselijke samenleving.

Koude en tocht na een schoonmaakbeurt, slapen bij de centrale verwarming of naast de kachel en dergelijke zaken, kunnen gemakkelijk hoestjes, kuchjes en lichte verkoudheden bij de hond veroorzaken.
Het geheel lijkt sterk op de aandoeningen bij de mens, alhoewel de veroorzakende virussen niet besmettelijk zijn voor de mens en omgekeerd.

Je moet de hond behandelen als kleine kinderen met dezelfde aandoeningen.
Warmte, rust en een gemakkelijk verteerbare voeding zijn in dit stadium van groot belang.
De dierenarts heeft de middelen tot zijn beschikking om het herstel van je hond te helpen bespoedigen.

Een stevig kuchende hond kan kennelhoest hebben, dit moet zeker door de dierenarts behandeld worden anders kunnen blijvende klachten ontstaan.
Het is zeer besmettelijk voor andere honden, dus voorlopig bij ze uit de buurt blijven.
De incubatietijd is ongeveer 9 dagen. Dus op dat moment heeft hij het zelf opgelopen.

Kou vatten
Alhoewel honden niet een verkoudheid als zodanig zullen oplopen, zijn ze wel degelijk vatbaar voor koude.
Desymptomen zijn: bibberen, trillen, een vochtige hoest, een wat van streek geraakte maag (braken) en neusuitvloeiing.

Daar al deze symptomen ook een indicatie kunnen zijn voor meer ernstige aandoeningen moet je ook de lichaamstemperatuur opnemen.
Bij verhoging moet je het advies van de dierenarts inwinnen.

Een hond die een lichte kou heeft gehad, heeft rust en warmte nodig.
Een conditiepreparaat en hoestsiroop zal hem er snel weer bovenop helpen.

Verstoppingen
Persen zonder veel resultaat; harde en droge ontlasting zijn hiervan de symptomen.
Een bezoek aan de dierenarts is hier op zijn plaats.

Oogontsteking
Waterige of etterige ogen zonder verdere symptomen geven meestal een aanwijzing dat de hond op de tocht heeft gelegen.
Ook irritatie door stof en vuil kan de oorzaak zijn, vooral bij honden met min of meer slecht sluitende en wat te ruime oogleden.

Regelmatig uitspoelen met oogwater en druppelen met vitamine A zal spoedig verbetering geven.
’s Avonds de ogen behandelen met oogzalf.

Vooral bij de licht gekleurde hondenrassen ziet men als gevolg hiervan vaak de zgn. traanstreep, een bruine vlek die uitgaat van de binnenooghoek.
Deze traanstreep kan ook ontstaan door een verstopping van het traanafvoerkanaal; hulp van de dierenarts is dan gewenst.

Kreupelheid
Zorgvuldige inspectie van de voetzolen brengt vaak de oorzaak aan het licht.
Toch moet je veelal snel het advies en de hulp van de dierenarts inroepen.
Kleine wondjes die niet diep zijn kan je zelf wel behandelen. Diepere wonden moet je overlaten aan de dierenarts.

Splinters zijn te verwijderen met een pincet.
Teer, verf of hars blijft vaak tussen de tenen kleven. Je kunt het verwijderen met wat aceton of wat olijfolie.
Je mag nooit een verfreinigingsmiddel gebruiken, omdat dit irritaties en ontstekingen zou kunnen veroorzaken.

Huidaandoeningen
Het is van groot belang deze aandoeningen zo snel mogelijk te onderkennen en te behandelen of te laten behandelen.

Eczemen, schimmelaandoeningen en jeugdschurft kun je tijdens de normale verzorging niet vroeg genoeg ontdekken en geven bij een tijdige behandeling kans op een redelijk snel herstel.
Hiermee kan veel leed worden voorkomen.

Kale plekken en haaruitval kan veroorzaakt worden door voortdurend krabbende en bijtende honden, maar ook door allerlei inwendige aandoeningen, een slechte conditie of een gebrek aan essentiële voedingsstoffen.

Huidaandoeningen moet je zorgvuldig schoonhouden.
De haren rond huidwonden moet je verwijderen zodat een goed wondtoilet mogelijk wordt en verontreiniging van de wonden wordt voorkomen.

Er kan niet genoeg de nadruk op worden gelegd hoe belangrijk een snelle behandeling is bij allerlei huidaandoeningen.
Veronachtzaming hiervan kunnen eigenaar en hond voor grote problemen laten staan.

Bij lastige haaruitval is het raadzaam de dierenarts te raadplegen.

Bij jeugdschurft, (kale plekken op de kop en aan de binnenkant van de dijen bij honden jonger dan 1 jaar) moet je direct hulp van de dierenarts inroepen.
Doe je dit niet, dan kan dit soms zelfs het leven van de hond kosten.

Diarree
Dit kan vele oorzaken hebben.
Sommige honden zullen diarree krijgen als gevolg van een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pens, schapenvlees, paardenvlees, melk, e.a.
Het is verstandig in zo’n geval over te gaan op een compleet hondenvoer in korrelvorm; zie hiervoor de website http://www.dierenartsonline.nl.

Bij hardnekkige diarree wende men zich tot de dierenarts.

Verzorging van de oudere hond
Met de voortschrijdende wetenschap en een goede verzorging van uw trouwe viervoeter is en geen reden te bedenken waarom je hond niet van een rustige oude dag zou kunnen genieten in de best mogelijke gezondheid.
Natuurlijk zal hij met het voortschrijden der jaren meer aandacht van je vragen. En je moet hierbij steeds bedenken dat een uitgesproken vette hond niet gezond is en dat het arme dier zichzelf danig in de weg zit.
Het is dan ook altijd nodig de voeding en beweging van de hond aan te passen aan zijn leeftijd.

Op oudere leeftijd zal zijn gezichtsvermogen slechter worden evenals zijn gehoor.
Dit alles geeft een vermindering in zijn reactievermogen bij een eventuele gevaarlijke situatie.
Het is dan ook de taak van de eigenaar of begeleider hem de nodige bescherming en ondersteuning te geven.

Mocht je ertoe besluiten in deze periode een pup aan te schaffen, wees dan voorzichtig bij de eerste kennismaking met het jonge dier.

Voor sommige oudere houden kan het inderdaad een welkome afwisseling zijn. Veel oudere honden beleven in zo’n geval een tweede jeugd.

Verzekering van hond of kat
In Nederland bestaat de mogelijkheid je trouwe viervoeter te verzekeren tegen medische kosten.
Het gezegde ‘Wat een hondenleven’ heeft dus in dit verband een dubbele bodem.
Er zijn inmiddels meerdere verzekeraars die een dierenverzekering in hun pakket aanbieden.

Bron: http://www.dierenartsonline.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://muppetbailey.blogspot.com/
 
Belangrijke medische informatie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Hari Raya Waisak
» Museum Wijchen zoekt informatie over Nederlands-Indië
» Javaanse kleine kantjil geboren in Artis

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Nederlands Lakeland Terrier Forum :: De Lakeland Terrier :: Ziekenboeg-
Ga naar: